Wanneer je op een autovakantie gaat en door Oostenrijk moet ontkom je niet aan tolwegen. Het is verstandig om hierop voorbereid te zijn, anders kan het wel eens veel langer duren om op je eindbestemming aan te komen. Zorg er dus voor dat je van tevoren weet hoe je tol kunt betalen in Oostenrijk, hoeveel je moet betalen en welke route je neemt en in hoeverre de eventuele wachtrijen bij de tolwegen je kunnen vertragen. Het zou zonde zijn om later op je vakantiebestemming aan te komen omdat je in een lange rij staat!
Tol in Oostenrijk
Wanneer je met de auto naar of door Oostenrijk reist zijn er een aantal dingen waar je van tevoren op voorbereidt moet zijn. De tol die je moet betalen is er daar een van. Wanneer je deze reis maakt met een motorvoertuig tot 3500kg is het hoe dan ook verplicht om in het bezit te zijn van een tolvignet. Echter is dit tolvignet niet geldig in de zogenaamde “Sondermautstrecken”. Hier moet je dus nog apart tol betalen. Het gaat dan om de volgende trajecten: A9, A10, A11, A13 en S16. Plan dus je route en houd rekening met extra tolkosten wanneer je via een van deze wegen reist.
Waarom betaal je tol in Oostenrijk?
In Oostenrijk werken ze niet met wegenbelasting op de manier die in Nederland gehanteerd wordt. Als gevolg hiervan is het budget voor wegenonderhoud een stuk lager en zijn de wegen ook een stuk slechter. Vrijwel iedereen die met de auto in het buitenland is geweest kent dit verschil en vrijwel iedereen is het erover eens dat het verschil erg groot is. Om hier toch een budget voor vrij te krijgen werken deze landen met tolwegen
Hoe kun je betalen?
Dit varieert erg per overgang. Bij de bemande tolpoortjes kun je contant of met de bekende creditcards betalen. Ook zijn er soms pinautomaten aanwezig. Op een aantal routes (de A13 bij Brenner, A10 bij Tauern en A9 bij Phyrn) kun je alleen met creditcard betalen. Zorg er dus voor dat je deze ontwijkt wanneer je niet in het bezit bent van een creditcard. Verder is het slim om altijd contant geld bij je te hebben. Per tolweg ben je over het algemeen niet veel meer kwijt dan een tientje, maar zorg dat je genoeg bij je hebt.